Rhododendrons planten en verplanten

Hoe moet ik mijn Rhododendron planten?

Waar u op moet letten bij het planten van Rhododendrons:

  • Zorg dat het gat waarin u uw Rhododendron plant groot genoeg is.

  • Plant uw Rhododendron niet te diep. Bovenkant kluit gelijk met bovenkant maaiveld of zelfs ietsje daarboven

  • Voldoende turf toevoegen. Dit is essentieel voor het aanslaan van de Rhododendrons.

  • Licht inval is belangrijk er moet een moment van de dag zon op staan. (dus niet volledig in de schaduw planten)

  • Zorg dat de plek waar de Rhododendron staat niet te nat is, het water moet weg kunnen. Rhododendrons hebben een hekel aan natte voeten. 

Standplaats voor uw Rhododendron

De beste standplaats voor Rhododendrons voldoet aan de volgende punten:

  • Vochtdoorlatend
  • Gedeelte van de dag zon
  • Zure grond c.a. ph 5.5 (turf)

Het kan zijn dat u niet zeker weet of op de plek die u in gedachten heeft die prachtige Rhododendron kan staan die u zo graag wilt. Het zou natuurlijk zonde zijn om er later achter te komen dat deze daar niet geplant kan worden omdat er bijvoorbeeld te weinig licht bij komt of omdat de plek juist te nat is. Mocht u hierover vragen hebben, dan kunt u onderstaand formulier invullen met uw vraag en eventueel een foto van de situatie.

Kan ik mijn oude Rhododendrons verplaatsen?

Om oude Rhododendrons te verplanten, kunt u het beste eerst een specialist hier naar laten kijken. Rhododendrons wortelen oppervlakkig en oude Rhododendrons hebben vaak een kleine kluit(nog wel te zwaar om te tillen). Het neemt altijd risico's met zich mee om oude Rhododendrons te verplanten. Rhododendronwal.nl is gespecialiseert in het planten en verplanten van oude Rhododendrons. U kunt bij het onderstaand formulier foto's uploaden om te laten controleren wat de slagingskans is.

Rhododendron planten (turfgat.)

Hier ziet u dat de gaten voor de kluiten geboord zijn. Deze zijn vervolgens volledig gevuld met turf en hierin is weer een gat geboord.

De Rhododendrons zijn in de turfgaten gezet en vervolgens het gehele stuk weer afgestrooid met tuinturf

Rhododendron planten (turfbed)

Hier wordt een turfbed gemaakt van een laag van 30 tot 40 centimeter turf. Dit is ruim voldoende voor Rhododendrons omdat deze opzij wortelen.

Hier ziet u nieuwe aanplant Rhododendrons op het turfbed. Deze hebben de eerste 20 jaar geen turf meer nodig!

Kan mijn Rhododendron hier geplant worden?

Meer onderhoud

U kunt uw Rhododendrons het beste water geven doormiddel van een druppelslang. Hierdoor komt het water gelijk op de plaats waar het zijn moet. lees meer

Na een lange periode van nattigheid na de zomer kan het zijn dat uw Rhododendrons geel worden en blad laten vallen. Ook ka.... lees meer

Het snoeien van uw Rhododendron kunt u letterlijk met de heggenschaar doen. Let op dat u de Rhododendrons niet te ver in snoeit, hierdoor duurt.... lees meer